Inici Català / Castellano / Français / English / Deutsch / Italiano Contacte
  Villon       Festes
Fes clic dintre de la pel.lícula per a interactuar amb l'animació

 

  “FESTES DEL FOC” 2000 [+] [-]

La Dansa de la Mort també anomenada Dansa Macabre, molt probablement deriva del llatí Chorea Machabæorum literalment “dansa del Macabeos”, té els seus orígens en la Edat Mitjana (segle XIV) i es va escampar per tot Europa: França, Alemanya, Italia, Catalunya... originalment com una representació dramática per a recordar a la gent la inevitabilitat de la mort perquè estiguessin preparats en tot moment (memento morti = recorda que ets mortal).La primera víctima solía ser el Papa...
Fins als nostres días amb festes que se celebren a tot Catalunya des de La dansa de la mort de Verges, La Patum de Berga, les festes del foc amb Dracs, espetega focs... al forcall, Montblanc, Sitges, Valls... com en tan altres llocs.
La dona molt sovint i en moltes religions, es vista com un esser impur causa del mal i del pecat i es veu reflectit també en la arquitectura funeraria, el art: pintura i escultura.

“ENTRE EL CEL I LA TERRA” 2002-2003 [+] [-]

El Corpus Christi festa religiosa instituida l' any 1264 i a Catalunya des del 1318.
Les festes paganes que a finals de primavera es feien als nostres pobles i que les clases populars van introduir a la festa del Corpus: Gegants, nans, bestiari i altres danses. Sembrant els carrers de catifes amb tota mena de vegetació: flors, ginesta i verd lligada per tan al cicle agrícola.
Aquest seguici popular s' afegeix tot precedint-la als fidels que segueixen la Custòdia com els nens i nenes que fan la primera comunió.
L' ou com balla (the dancing egg, l' oeuf qui danse, baile del huevo) tradició barcelonina i que consisteix en fer ballar un ou als brolladors guarnits de flors i cireres, dels claustres, patis i jardins es una representació de la plenitud de la primavera i l' esclat de la fecunditat de la vida que reneix.

FESTES I MÉS

“EL SENYOR DE LES CABRES, DELS RIUS I DE LES MUNTANYES” 2004 [+] [-]

Felicitació de Nadal amb Jesús el pastor d' un petit poble de Zaragoza, les seves quatre cabres, el gos “Pastora”, el Palomar, la Ermita de la Virgen, el túnel d'aquesta petita carretera on passa la nostra historia i... els seus paisatges.

“L'INFERN I ELS PASTORETS” 2005 [+] [-]

Escena presa del teatre popular de Nadal on l' infern, el foc i els dimonis s' emporta'n els dolents (condemnats) a un infern ple de monstres, bèsties ferotges, foc i dimoniots. Es un treball crític... irònic...

“EL PI DE CENTELLES” 2005 [+] [-]

La festa del Pi amb fortes reminiscències ancestrals i paganes de culte als arbres i de rituals de regeneració de la natura lligats al solstici d'hivern se celebra el 30 de desembre. Després d'anar a missa a les 7 h del matí tots els veïns van al bosc on fan un bon esmorzar i tot seguit tallen a cops de destral el arbre marcat. Tot dret sobre un carro tibat per 2 bous acompanyats per els galejadors o trabucaires que omplen de trons i fum el cel es portat fins a la porta de l'església on al só de Ara balla el Pi s'el fa ballar una dansa ritual. Un cop dins l'església es penja cap per avall guarnit amb neules i cinc manats de pomes fins el dia de Reis que es baixarà i les seves branques seran rams de bona sort i les pomes seran per els galejadors.

FESTES DE LA TERRA

“AL CEL HI HA UN PALLER” 2006 [+] [-]
Collage Tríptic que parla de la Masia de Ca n' Argelaguet i el seu entorn: els camps, el bosco, la font i la muntanya de Sant Llorenç, seguidament les festes de la sega a Gósol i a Forellac amb la culminació del Paller, el dinar i el ball que tanca la festa.

 
© creactivitat